+359 52 832 666    info@ariapharmacy.bg


Aria PharmacyАкне - какво, защо и как?


Акне - какво, защо и как?

Акнето е причина №1 за посещение при дерматолог. По данни на СЗО до 90 % от младежите във възрастта между 10 и 20 години страдат от заболяването под различна форма. През последните години се наблюдава тенденция за развитие на акне и сред хора преминали възрастта на пубертета, а дори и след 35-40 годишна възраст.

Въпреки, че акнето засяга само кожата, но не и общото здравословно състояние, то може значително да влоши качеството на живот и социалните контакти, дори и да създаде психологически проблеми. Лечението на акне може да е доста дълъг процес, които изисква постоянство и търпение от пациента. Най-важна е навременната консултация с дерматолог, които да назначи адекватно лечение за акнето, според състоянието на кожата ви.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО?

В началото особено по време на пубертета под влияние на хормони, наречени андрогени, мастните жлези на лицето, деколтето и гърба започват да секретират повече себум: това състояние се нарича хиперсеборея. Кожата става мазна, лъщи, порите се разширяват и започват да се появяват единични пъпки. Типични са т.нар комедони –„бели точки” (затворени комедони) или „черни точки” (отворени комедони). Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes. Така се образуват възпаленията – папули, пустули, кисти, които понякога могат да бъдат много болезнени. Момчетата и момичетата са засегнати еднакво, като при момчетата по-тежкото протичане е по-често. Въпреки че леките форми на акне може да се подобрят с определени процедури и козметика, при по-тежките форми често се налага и прием на антибиотици. За ефективно лечение на акнето, задължително трябва да посетите дерматолог.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА АКНЕ?

Дефинирането на проблема е основна стъпка към лечението на акне. Освен при младежи, акнето е често срещан проблем и при възрастни. Основните причини са хормонални колебания, стрес, наследственост и неправилни продукти за грижа за кожата. Ето как тези фактори влияят на организма и предизвикват възпаления:

Хормонални колебания. Общо акнето, с медицинско наименование - Vulgaris, се причинява от хормонални промени в организма и обикновено се появява в тийнейджърските години. Акнето се дължи пряко на повишаването на нивата на андрогенния хормон. Изследването на хормоните е първа стъпка при лечението на акне.

Стрес. Доказано е, че стресът е причина за акнето при възрастните. Когато нивата на стрес постоянно се повишават, надбъбречните жлези сигнализират за производството на мъжкия хормон - андроген, който кара мастните жлези да отделят повече себум. Тъй като този излишък на себум се натрупва, е по-вероятно да се развие акнеично възпаление. Тъй като жените произвеждат по-голям процент андрогени в надбъбречната жлеза, отколкото мъжете, стресът по-често засяга възпаленията на акне при жените. За да лечението на акне ще спомогне овладяване то стреса.

Наследственост. Много хора са генетично предразположени да развият акне. Гените играят роля по няколко начина: първо, те допринасят за чувствителността на кожата. Тези пациенти, които са генетично предразположени към акне, също проявяват силни възпалителни реакции към кожни дразнители и бактерии в сравнение с тези, които нямат наследствени данни за проблеми с акнето.

ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРИ АКНЕ?

Линията Skinicer® Repair е специално разработена за проблемна кожа на лицето и шията, а също и проблемна кожа на скалпа. Неговата забележителна ефикасност се основава на широкия терапевтичен спектър на патентования активен екстракт от микроводорасли, Spiralin®, с неговите естествени антибактериални, антивирусни и клетъчно-регенериращи свойства. В комбинация с висококачествени подхранващи растителни вещества и естествени масла, специалната система за грижа постига изключителни резултати при различни проблемни кожни състояния (младежки пъпки, акне, екзема, псориазис, дерматити, вкл. себореен дерматит и пърхот). Клиничното развитие на тази линия за грижа за кожата се наблюдава от проф. Кристиан Райх / Dermatologikum Hamburg/.

Други висококачествени естествени активни съставки като екстракти от върбова кора (антибактериални, кератинолитични), масло от гроздови семки (антиоксидант, защита на клетъчната мембрана), екстракт от хамамелис (тонизиращо, стягащо), масло от жожоба, кокосово масло или екстракт от корен от сладник също допълват и засилват естествения защитен механизъм на кожата.
Резултатите са впечатляващи, защото Skinicer®... работи, естествено! (Виж продуктите тук.)