+359 52 832 666    info@ariapharmacy.bg


Aria PharmacyКак да реагираме при диария?


Как да реагираме при диария?

Диарията създава неудобство и дискомфорт. Освен това, тя може да има огромно въздействие върху здравето и да намали ефективността на различни лекарства. Аптеката често е първата точка за контакт на проблемния пациент. Фармацевтите трябва да вземат решение за всеки отделен случай дали е възможно лечение вкъщи или трябва да се насочи към лекар. 

По дефиниция ДИАРИЯТА се дефинира като наличие на 3 или повече абнормно редки и воднисти изхождания в рамките на 24 часа. Няколко патологични механизма участват в развитието на диария.

.


Според широко разпространена концепция, диарията представлява защитен механизъм на организма, който по този начин се освобождава от “токсични” вещества. Това мнение все още се използва широко като аргумент срещу лекарства, които инхибират чревната перисталтика. Няма обаче доказателства за това. 

Трудно е да се разбере как патогените или токсините, прилепнали към чревната лигавица, могат да бъдат отстранени чрез евакуация на воднисти изпражнения. Както при проучвания при хора, така и при опити с животни, диарията не е в състояние да премахне никакви патогени. Концепцията също е неподходяща за обяснение на диария в резултат на нервна възбуда, като тревожност при изпит.

Симптоматичното лечение на диарията е абсолютно разумно, защото неудобството и заплахата за пациента са големи. Те страдат от временна фекална инконтиненция и свързаната с нея социална несигурност, както и сериозен риск от дехидратация. Предвид често срещания проблем е трудно да се разбере защо пациентите или здравните специалисти от време на време съветват за изчакване или отказ от терапия.

Важно е обаче фармацевтът да реши дали е възможно домашно лечение в отделен случай или не. Това зависи от възрастта на пациента, причината за диарията и тежестта на симптомите.

Лечение вкъщи – да или не?

Следователно причината за остра диария може да бъде разнообразна. Ако фармацевтът може разумно и надеждно да диференцира клиничната картина при консултация, то в 95% от случаите при възрастни може да препоръча лечение вкъщи.
По правило острата диарията е самоограничаваща се и не трае повече от 96 часа. Лечението на симптомите обикновено скъсява болестта. Това е изключително важно, тъй като намаляването на тежестта и продължителността на острата диария може да доведе до намаляване на риска от дехидратация и стомашно-чревните оплаквания, които намаляват качеството на живот.

Критерии за съвет

На първо място, трябва да се отбележи, че внезапното появяване на воднисти изпражнения с повишена честота винаги е причина за започване на лекарствена терапия. Още повече, че концепцията за “детоксикация” няма никакви доказателства, а и нелекуването поставя ненужна тежест върху качеството на живот на пациента.

Диарията трябва да се лекува, за да се намали риска от усложнения.

Хронично болните, деца под 12 години и възрастни над 75 години обикновено трябва да посетят лекар за по -нататъшна диагноза. Същото важи и ако диарийните заболявания се окажат проблематични при консултацията или не могат да бъдат причислени към остра диария.

Оралната рехидратация и заместването на минерали, загубени чрез воднистите изпражнения, са основният фокус на терапията. Няма значение дали това се случва чрез храна (бульон, минерална вода) или хранителни добавки. 

Лоперамид (2 mg) е лекарството на избор за борба с острата диария и честите изхождания. Разбира се, фармацевтите трябва да вземат предвид ограниченията за възраст и противопоказанията, когато правят препоръки. Ако терапията с лоперамид не е възможна, в допълнение към рехидратацията може да се приложи медицински въглен, лечебна мая или танини.

© Copyright 2022 Aria Pharmacy
МЕНЮ

Начало
Блог
Полезно
Контакти
КАТЕГОРИИ

Здравни проблеми
Грижа за здравето
Билкова аптека
Козметика
Хигиена
Мама и бебе
Лична грижа
Красота
ПОЛЕЗНО

Изпълнителна агенция по лекарствата
Български фармацевтичен съюз
Министерство на здравеопазването
Комисия за защита на потребителите
КОНТАКТИ

+359 52 832 666
info@ariapharmacy.bg2022 Aria Pharmacy, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни / Общи условия