+359 52 832 666    info@ariapharmacy.bg


Aria PharmacyПотенциални нови индикации за джинджифил


Потенциални нови индикации за джинджифил

Коренището на джинджифил (Zingiber officinale) се използва като традиционно средство за облекчаване на различни здравословни проблеми като болка , гадене и повръщане . Комитетът растителни лекарствени продукти (HMPC) към Европейската агенция по лекарствата потвърждава ефективността на джинджифила при “морска болест”, доказана в монографията, която в момента се преразглежда. Въпреки това, за лечение на леки, спазматични стомашно-чревни оплаквания, включително метеоризъм , клиничните данни са по-малко. Повръщане по време на бременност, гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия (CINV), или следоперативно гадене и повръщане(PONV) все още не са споменати в монографията на HMPC. Това обаче може да се промени в следващото издание.


Многобройни клинични проучвания междувременно подчертават постоянно положителна картина в посочените области на индикация. Систематична обзорна статия с повече от 109 рандомизирани клинични проучвания показва положителни ефекти на джинджифила върху гадене и повръщане по време на бременност.

Aria Pharmacy Ginger


Изследователите са оценили десет контролирани клинични проучвания. В сравнение с плацебо, има значителни положителни ефекти в групата, лекувана с джинджифил. Освен това, ефективността е сравнима с тази на установените терапии като витамин B6, антихистамини или метоклопрамид (МСР). Стомашно-чревните оплаквания са най-честите нежелани реакции на джинджифила, повечето от които са класифицирани като несериозни. Прегледът дава яснота по отношение на тератогенността .

© Copyright 2022 Aria Pharmacy Ltd
МЕНЮ

Начало
Блог
Полезно
Контакти
КАТЕГОРИИ

Здравни проблеми
Грижа за здравето
Билкова аптека
Козметика
Хигиена
Мама и бебе
Лична грижа
Красота
ПОЛЕЗНО

Изпълнителна агенция по лекарствата
Български фармацевтичен съюз
Министерство на здравеопазването
Комисия за защита на потребителите
КОНТАКТИ

+359 52 832 666
info@ariapharmacy.bg2022 Aria Pharmacy, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни / Общи условия